Uyusturucu Bagimlilari ve Aids Virusu

Uyuşturucu Bağımlıları ve Aids Tehlikesi

Uyuşturucu bağımlıları içinde özellikle tehlike­de olan grup uyuşturucu maddeyi damar içine enjekte eden gruptur. Bu kişilerin çok daha fazla yardıma gereksinimleri vardır. Bağımlı oldukları maddeyi çılgınca ararken kendilerini koruyacak düşünce ve enerjileri olmaz. Bu ki­şilerden çoğu uyuşturucu parasını yasadışı yolla yaptıkları fahişelikle elde etmektedirler. Böylelikle sağlık kuruluşlarının denetiminin de dışında kalırlar. Uyarı ve öğütler onları etkileyememektedir. Bu nedenle şimdiki bölümde onların taşıdıkları özel tehlikelerden söz ede­ceğiz. Bu kişiler için kitabın sonunda yer alan uyuşturucu bağımlıları için kurulmuş danışma merkezlerinin adları ile kendi kendilerine yar­dım için oluşturdukları grupları belirtir liste yer almaktadır.

Uyuşturucu kullanıyorum. Bağımlı ol­duğum maddeyi damarıma enjekte ediyorum. AİDS virüsünden kendimi nasıl koruyabilirim?

AİDS uyuşturucu kullananlar arasında büyük yayılma göstermektedir. Çünkü kullanılan iğ­neler sterilize edilmeden elden ele dolaşmak­ta, ortak kullanılmaktadır. Uyuşturucu bağımlı­sının kendini hastalığın bulaşmasından koru­ması ancak erkek ya da kadın arkadaşına ke­sinlikle kullandırmayacağı kendine ait özel iğ­nesini kullanmasıyla mümkün olur.

Bütün uyuşturucu bağımlıları aynı öl­çüde tehlikede midir?

Hayır. Tehlikede olanlar uyuşturucuyu damarı­na enjekte eden ve bu esnada ortak enjektör kullananlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder